BAKU Azərbaycan
20.03 °C
  • 1 USD ABŞ dolları
    1.7000
  • 1 EUR Avro
    1.8528
  • 1 RUB Rusiya rublu
    0.0208
  • 1 TRY Türkiyə lirəsi
    0.2616
  • 1 GBP İngiltərə funt sterlinqi
    1.9547
  • 1 USD ABŞ dolları
    1.7000
  • 1 EUR Avro
    1.8528
  • 1 RUB Rusiya rublu
    0.0208
  • 1 TRY Türkiyə lirəsi
    0.2616
  • 1 GBP İngiltərə funt sterlinqi
    1.9547


“Təhsilə Dəstək və Maarifləndirmə” İctimai Birliyi Azərbaycan Respublikasının Qeyri-Hökumət Təşkilatlarına Dövlət Dəstəyi Agentliyinin maliyyə dəstəyi ilə “Ümumi təhsil müəssisələrində təhsil alanların qida təhlükəsizliyi barədə maarifləndirilməsi” adlı layihənin icrasını davam etdirir.


Newscenter.az xəbər verir ki, layihə çərçivəsində iyunun 12-də Nərimanov rayonu, 93 saylı məktəbdə 70 nəfərə yaxın şagirdin iştirakı ilə maarifləndirici tədbir keçirilib.


Görüşü giriş sözü ilə açan məktəbin direktoru Xalidə İbrahimova tədbirin çox aktual bir mövzuya həsr olunduğunu diqqətə çatdırıb və hər birimizin sağlam qidalanmaya əməl etməsinin vacibliyini vurğulayıb. Xalidə İbrahimova müntəzəm olaraq rəhbərlik etdiyi təhsil müəssisəində bu tipli tədbirlərin, görüşlərin keçirildiyini də diqqətə çatdırıb.


“Təhsilə Dəstək və Maarifləndirmə” İctimai Birliyinin sədri Süleyman İsmayılbəyli rəhbərlik etdiyi təşkilatın həyata keçirdiyi layihə barədə məlumat verib. Bildirib ki, rəhbərlik etdiyi İctimai Birlik Azərbaycan Respublikasının Qeyri-Hökumət Təşkilatlarına Dövlət Dəstəyi Agentliyinin maliyyə dəstəyi ilə “Ümumi təhsil müəssisələrində təhsil alanların qida təhlükəsizliyi barədə maarifləndirilməsi” adlı layihə həyata keçirir. Layihənin məqsədi məktəblərdə şagirdləri qida təhlükəsizliyi barədə maairfləndirmək, onlarda sağlam qidalanmanın zəruriliyi barədə bilgi formalaşdırmaqdır:


“Azərbaycan Respublikasının Qeyri-Hökumət Təşkilatlarına Dövlət Dəstəyi Agentliyinin maliyyə dəstəyi ilə həyata keçirdiyimiz “Ümumi təhsil müəssisələrində təhsil alanların qida təhlükəsizliyi barədə maarifləndirilməsi” adlı layihənin müddəti 3 aydır. Cari il, mayin 1-dən start götürən layihə iyulun 31-dək davam edəcək. Layihə çərçivəsində paytaxt Bakı şəhərindəki təhsil müəssisələrində 3 tədbirin keçirilməsi nəzərdə tutulub. Bu gün növbəti tədbirimizi keçiririk”.


Süleyman İsmayılbəyli deyib ki, layihə çərçivəsində həmçinin qida təhlükəsizliyi və sağlam qidalanma ilə bağlı bukletlər çap edilib və keçirilən tədbirlərdə həmin materiallar məktəblilərə paylanılır.


Daha sonra çıxış edən təlimçi Ruhiyyə Mehdiyeva qida təhlükəsizliyinin vacibliyi, qidalanma zamanı diqqət edilməli olan əsas xüsusiyyətlər barədə danışıb. Bildirib ki, qida təhlükəsizliyi həm istehsalçıları, həm də istehlakçıları yaxından maraqlandıran və təsir edən qlobal problemdir:


“Çünki bu gün bir çox qida yoluxucu xəstəliklərin qida təhlükəsizliyinin təmin edilə bilməyəcəyi uyğun olmayan şəraitdə istehsal olunan məhsullardan qaynaqlandığını görürük. Qida məhsulları insan sağlamlığına təsir etməyəcək və ekoloji problemlər yaratmayacaq mühitlərdə əldə edilməli, emal olunmalı və qorunmalıdır”.


Daha sonra çıxış edən sağlam qidalanma üzrə ekspert, Qida Təhlükəsizliyi Hərəkatının sədri Məhsəti Hüseynova qidalanma zamanı diqqət edilməli olan məqamlardan danışıb. Bildirib ki, təhlükəsiz qida hər cür xarab və çirklənmə faktorlarından təmizlənmiş, insan sağlamlığına zərər verməyəcək şəkildə istehlaka yararlı hala gətirilən qidadır. Məhsəti Hüseynova deyib ki, sağlam qidalanma ilk növbədə təmizlikdən, gigiyena qaydalarına əməl etməkdən başlayır. Onun sözlərinə görə, bəzən əllərin təmiz yuyulmaması, gigiyena qaydalarına əməl edilməməsi qəbul etdiyimiz qidanın təmizliyinə əks təsir göstərə bilər.


Ekspert market və dükanlardan ərzaq alarkən mal qonşuluğu prinsipinə diqqət etməyin vacibliyini vurğulayıb. Bildirib ki, əksər marketlərdə malların vitrinı, yaxud soyuducuya qoyulması zamanı mal qonşuluğu prinnsipinə əməl edilmir. Bu da öz növbəsində sağlam qidalanmaya öz mənfi təsirini göstərir.


Ekspert deyib ki, qida təhlükəsizliyinə insanları bakteriya, göbələklər, parazitlər və viruslar kimi mikroblar tərəfindən törədilən qida yoluxucu xəstəliklərdən qorumaq üçün qidaların düzgün emalı, bişirilməsi və konservasiyası aiddir. Buna görə də, düzgün qida qəbulu təcrübələri bu gün qida ilə əlaqəli xəstəliklərin riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.


Daha sonra çıxış edən digər ekspert, Qida Təhlükəsizliyi Hərəkatını həmtəsisçisi, Gənclərin Töhfəsi İctimai Birliyinin sədri Asim Vəliyev deyib ki, təhlükəsiz qida hər cür xarab və çirklənmə faktorlarından təmizlənərək istehlaka yararlı hala salınmış, sağlamlığa heç bir zərəri olmayan, qida dəyərini itirməyən qidadır:


“Təhlükəsiz qida saxlama müddəti ərzində heç bir fiziki, kimyəvi və ya bioloji risk daşımır. Onu daşıyırsa, deyə bilmərik ki, qida onun istehlakçısı üçün təhlükəsizdir”.
Bildirib ki, istənilən qida məhsulu sağlamlığa zərər verəcək üç əsas riskdən azad olmalıdır. Bunlar fiziki risklər, kimyəvi risklər və mikrobioloji risklərdir.


Tədbirin gedişi əsnasında iştirakçılara maarifləndirici xarakter daşıyan bukletlər paylanıb, sonda iştirakçılar üçün çay süfrəsi açılıb.
 

Son xəbərlər

Tatarıstanda Leninoqorsk şəhərinin Azərbaycan icmasının rəhbəri iftar süfrəsi təşkil edib

“Azərbaycandan dünyaya iqlim diplomatiyası: COP29 Mirası” adlı tədbir keçirilib

Xarici ticarət iştirakçıları ilə növbəti görüşlər keçirilib

Tanrı və Allah arasında qaldığım gün...

Vaqif Mustafazadənin yubileyinə həsr olunmuş videoçarx hazırlandı

Masallıda yaradıcı sənayenin inkişafına dair maarifləndirici təlim keçirildi

Azərbaycan-Şimali Makedoniya ikitərəfli münasibətləri inkişaf edir

"İğdır-Naxçıvan qaz xəttinin açılışı Türkiyə-Azərbaycan birliyinin əyani təzahürüdür"

Azərbaycan tarixində qadınların rolu

PAŞ rəhbərliyi Avropa Konqresinin Polşada keçirilən 10-cu Yerli Hakimiyyət Qurumları Forumunda iştirak edib

3 mart-Beynəlxalq Yazıçılar Günündə Fəxri oxucunun kitabxanaya hədiyyəsi

Füzulinin 530 illiyinə həsr olunmuş qiraət müsabiqəsinə yekun vurulub

Gənc azərbaycanlı pianoçunun böyük uğuru

Tatarıstandakı Azərbaycan icması sədrinin nəvəsi ümumrusiya müsabiqəsində birinci olub

Naxçıvanda "Azərbaycan-Türkiyə Rəqəmsal Yaradıcılıq Forumu" keçirilib

ISO 7101:2023 beynəlxalq standartının Azərbaycan dilinə tərcüməsinin təqdimatı keçirilib

Polşada Xocalı soyqırımı qurbanları üçün anım lövhəsi açıldı -FOTO

İstanbul Sənayeci və Sərmayəci İş İnsanları Dərnəyində (İSİYAD) Xocalı soyqırımı şəhidləri anılıb

Səfər ölkələrimiz arasında qardaşlıq əlaqələrini gücləndirəcək

"Avropa dövlətlərinin əksəriyyətinin öz suverenliyin, ərazi bütövlüyünü qorumaq imkanları yoxdur"

İnsanlıq əleyhinə törədilən cinayət

Regionlarda yaradıcı sənayenin inkişafına dair maarifləndirici təlimlərə start verilib

"Qarabağ və Şərqi Zəngəzurda həyata keçirilən bərpa-quruculuq işləri hər birimizi qürurlandırır"

Tanınmış həkim Nəzər Hacıyevin doğum günüdür

DANİB ideoloji təhdidlərlə bağlı Gəncə və Lənkəranda tədbir keçirib -FOTOLAR

Türkiyədə Xocalı soyqırımına həsr olunmuş konfrans keçirilib

Polşa Azərbaycanlıları Şurası və “Citi Bank”ın dəstəyilə Varşava Azərbaycan Evində təlim keçirilib

Ömrünü səhiyyəyə həsr etmiş FAZİL İSMAYILOV

Bu dəfə də tamaşa alqışlarla qarşılandı…

Üzeyir Hacıbəylinin 140 illik yubileyi ilə əlaqədar Özbəkistan Dövlət Akademik Böyük Teatrında konsert keçiriləcək

Bütün xəbərlər